Важно за седмокласниците и техните родители

Важно за седмокласниците и техните родители относно явяването на национално външно оценяване и на изпит за проверка на способностите по музика и участие в държавния прием в VIII клас в неспециализираните училища за учебната 2022/2023 г.

Уважаеми седмокласници,

Уважаеми родители,

  • Седмокласниците не подават заявления за полагане на НВО по БЕЛ и по математика. Такса не се заплаща.
  • Заявление се подава само за полагане на изпит по чужд език /срокът бе от 02.02.2022 г. до 18.02.2022 г./ и на изпит за проверка на способностите по музика за прием в VІІІ клас по профил „Музика“ в СУ „Любен Каравелов“, гр. Пловдив от 26.05.2022 г.  до 27.05.2022 г. в училището, в което се обучава седмокласникът. Такса за явяване на изпит за проверка на способностите не се заплаща.
  • Изпитите за проверка на способностите не се отнасят за приемането в държавните училища към Министерство на културата, които организират приема си самостоятелно.
  • Продължителността на частите по учебни предмети е, както следва:
Учебни предмети Времетраене в минути на част 1 Допълнително време за учениците със СОП Времетраене в минути на част 2 Допълнително време за учениците със СОП
БЕЛ 60  

+ до 30 минути

90  

+ до 50 минути

Математика 60 90
Чужд език 60
  • Продължителността на НВО по БЕЛ, математика за ученици със специални образователни потребности, които работят в индивидуални зали с консултант, се удължава до 30 минути спрямо продължителността на част 1 и до 50 минути спрямо продължителността на част 2.

Ученикът в VІІ клас:

Преди започване на националното външно оценяване:

  • се явява на НВО по български език и литература на 14.06.2022 г., по математика на 16.06.2022 г. в училището, в което се обучава.
  • се явява на НВО по чужд език /английски език/, ако е подал заявление, в училище център, което ще бъде посочено в служебната бележка за допускане.
  • явява се в сградата на училището не по-късно от 9,30 часа с документ за самоличност /лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт/.
  • заема персонално определеното му в изпитната зала място не по-късно от 9,45 часа.
  • ползва за изпита черен цвят химикалка, молив и гума, а по математика – и линия, пергел, триъгълник; ако е ученик с нарушено зрение – технически средства за уголемяване на шрифта, оптични средства.
  • не ползва коректори, калкулатори, справочници и мобилна комуникационна техника.
  • изключва изцяло всички технически средства за комуникация/електронни устройства и ги предава на квестор, който ги поставя на видно място.
  • Изслушва инструктажа, съдържащ и изискванията за анонимност на изпитната работа, и се подписва в квесторския протокол.

Непосредствено преди началото на изпита:

  • Получава от квестор изпитен комплект и помощни материали. Изпитният комплект съдържа лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист/листове за отговори и/или свитък за белова. Помощните материали по БЕЛ и по математика съдържат индивидуален плик за изпитната работа, плик за част 1, малко пликче за идентификационната бланка, листове за чернова. Помощните материали по чужд език съдържат индивидуален плик за изпитната работа и малко пликче за идентификационната бланка.
  • Запознава се с указанията за работа с изпитния материал.
  • На работното си място попълва с печатни букви идентификационната си бланка, подписва я, без да я отделя от листа с указания за работа.

По време на националното външно оценяване:

  • Получава от квестор изпитния материал /в т.ч. и математическите формули за НВО по математика/ последователно за всяка отделна част.
  • Не преписва върху изпитната си работа текста, записан от квесторите на дъската.
  • След приключване на определеното време за работа по част 1 откъсва и поставя в плик листа за отговори, след което го запечатва и го поставя на масата до себе си.
  • Изпълнява точно инструкциите, които чува от квестора или от записа на аудионосителя за преразказа в част 2 от изпита по български език и литература или при компонента „Слушане с разбиране“ от изпита по чужд език.
  • След като е изслушал един път записа от аудионосителя на изпита по БЕЛ, получава размножения преразказ за самостоятелно запознаване с текста в продължение на 15 минути, след което връща текста с преразказа на квестора. /времето за самостоятелно запознаване с текста за преразказа се включва във времетраенато за работа по част 2/
  • По време на изслушването на текста и на самостоятелното запознаване с текста за преразказ няма право да си води бележки.
  • След приключване на определеното време за работа по част 2 поставя свитъка за белова по БЕЛ/ математика направо в индивидуалния плик за изпитната работа, без да го запечатва.
  • След приключване на определеното време за работа на НВО по чужд език поставя листа за отговори и листа за белова в индивидуалния плик, без да го запечатва.
  • Може да работи върху изпитните материали, но отбелязва верните отговори САМО в изпитния комплект – лист за отговори и/или в свитъка за белова. Внимание! Изпитният материал /в т.ч. формулите по математика/и листовете за чернова не се поставят и засекретяват в индивидуалния плик и няма да бъдат проверявани!
  • Може да използва предоставените математически формули по време на работа и по двете части на НВО по математика, които се предоставят от квесторите заедно с изпитния материал в началото на част 1.
  • Няма право да се връща и да работи върху листа за отговори или свитъка за белова на приключила вече част.
  • Записва четливо отговорите на български език с изключение на отговорите по чуждите езици, както и на специфичната терминологи и на означенията по математика.
  • Не шуми и не извършва действия, които нарушават нормалното протичане на изпита.
  • При необходимост получава допълнителни листове за чернова, като това се отбелязва от квесторите в протокола.
  • Не напуска изпитната зала преди приключване на работата върху съответната част, ако тя е с продължителност до 60 минути. В случаите, когато частта е с продължителност 90 минути, излизането от изпитната зала е възможно след изтичане на първите 60 минути от работата върху съответната част.
  • Може да напусне залата и сградата не по-рано от първите 60 минути на част 1, както и по всяко време след това, в случай че е приключил окончателно и е предал надлежно запечатана изпитната си работа.
  • Отстранява се от НВО и напуска сградата на училището ученик, който:
  1. преписва от хартиен носител;
  2. преписва от данни, съдържащи се в технически устройства (мобилни телефони, калкулатори, таблети и др.);
  3. преписва от работата на друг ученик;
  4. използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация;
  5. изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им.
  • Изпитната работа на отстранения ученик не се оценява.
  • Не нарушава анонимността на изпитната работа, не поставя знаци, не записва име или имена (с изключение на онези, които са част от изпитния материал и може или трябва да бъдат отбелязани в свитъка за белова). Не се оценява изпитна работа, за която е установено нарушаване на изискванията за анонимност.
  • В случай че ученикът напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.
  • Неправомерно изнесена изпитна работа от изпитната зала не се приема, не се засекретява и не се оценява.

След приключване на работата:

  • Когато ученикът приключи работата си, дава знак на квестора с вдигане на ръка и изчаква търпеливо и без да шуми неговото идване, за да предаде работата си. Предава изпитната си работа, без да напуска работното място, като под прякото наблюдение на квестора:
  1. предоставя на квестора за проверка и за подпис попълнената идентификационна бланка;
  2. отделя внимателно идентификационна бланка от листа с указанията за работа;
  3. поставя идентификационна бланка в малкия плик и го залепва;
  4. поставя в индивидуалния плик за изпитната работа малкия плик с идентификационната бланка, запечатаният вече плик с част 1 и свитъка за белова, след което залепва индивидуалния плик; в плика с индивидуалната изпитна работа следва са поставени и частите от изпитния комплект (листа за отговори и/или свитъкът за белова), върху които не е работил;
  5. предава на квестора извън залепения плик с индивидуалната изпитна работа изпитните материали, листовете за чернова, листа с указания за работа, а на изпита по математика – и математическите формули.
  • Подписва се в протокола и незабавно напуска залата и сградата.

Резултатите от НВО и изпита за проверка на способностите ще бъдат обявени до 28.06.2022 г., всеки ученик може да провери своите резултати от НВО, както и от изпита за проверка на способностите, ако е положен такъв, в Електронната информационна система за изпити и прием с входящ номер и уникален код за достъп, които ще намерите в служебните бележки за допускане до изпитите.

Подаването на заявление за участие в първо класиране за приемане в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. се осъществява в периода от 05 юли 2022 г. до 07 юли 2022 г.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили VІІ клас, включително учениците, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика, като резултатът от НВО по БЕЛ и математика при балообразуването се приема за 0 точки. За паралелките с профил „Музика“ може да се кандидатства само с успешно положен изпит за проверка на способностите по музика или успешно положен изпит за прием в училищата към министерство на културата.

Изпитът за проверка на способностите по музика се полага в СУ “Любен Каравелов” – Пловдив на 22.06.2022 г.

С цел да се подпомогне избора на професия и училище от седмокласника, РУО – Пловдив  Ви предоставя линк за достъп до виртуалната панорама на професионалното образование и обучение и кариерно ориентиране, актуализирана за учебната 2022/2023 г.:

https://sites.google.com/view/pooplovdiv/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Приложение към заповед за утвърждаване на държавния план-прием в VIII клас по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии, в средните и обединените училища в област Пловдив за учебната 2022/2023 г. е публикувано в раздел „Прием“, „Текущи съобщения“.

Подробна информация относно реда за подаване на документи за участие в класиранията за държавен прием в VIII клас в неспециализираните училища за учебната 2022/2023 година ще публикуваме допълнително.

Публикувано от:
РАЙЧЕВ, РАНГЕЛ
Старши експерт по организация на средното образование