Месец май 2020 година

Месец май 2020 година е посветен на инициативите, на талантите, на почит към патроните на училищата

Скъпи деца и колеги, уважаеми родители,

Месец май има особено място в календара на българското училище, на семейството, на обществото.

1 май, празникът на хората на труда по целия свят. На този ден цяла Европа, целият свят, излизат по площади и улици, за да кажат, че първи май и труда са изключително важни за човешкото достойнство, за целостта на личността на всеки един човек.

Съвсем скоро идва и 6 май – денят на българската войнска доблест. На 6 май, отдавайки почит на свети Великомъченик Георги Победоносец, празнуваме и деня на храбростта и празника на българската армия. На този светъл християнски празник всички ние се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение, обединение и развитие.

На 11 май църквата почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, както е било отколе, още от XII в. През Възраждането 11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий. Този ден е рожба на волята на формиращото се през Възраждането гражданско общество в границите на поробената българска държава.

На 24 май словото на светите първоучители ни събира отново. Това, с нищо несравнимо в българската история дело, е големият повод да се гордеем, че сме българи повече от 11 века. Затова и празникът на светите братя Кирил и Методий е толкова тачен от българското училище, превърнал се е в негов синоним. Децата ни израстват с историята на буквите, и осъзнато се гордеят с делото на създателите му, научават се да се гордеят с факта, че са българи. 24 май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Вечният химн на Светите братя Кирил и Методий отново ще звучи и ще ни зове да бъдем заедно. Песента, която ще ни съпътства в майския ден, е нашият поклон пред безсмъртното дело на Учителите славянски. С нея съпреживяваме радостта и възторга от стореното преди единадесет века, чрез нея почитаме святото начало, от което тръгва българската народност. Денят на светите братя Кирил и Методий не търси мястото ни в историята, а символизира нашия принос на сътворци на днешната цивилизация. Дава ни уникалния шанс да сме различни и „с книжовността, таз сила нова съдбата си да променим“. Този ден събира в себе си минало и настояще, за да проправи пътя към нашето бъдеще, защото най-сигурната инвестиция на една държава е образованието, защото всичко – и велико, и обикновено – започва от ученическия чин, от Аз, Буки, Веди, от пространството на духа.

Убедена съм, че нашият град, който познава делото на именити и безименни учители и дарители, продължава да слуша словото и да вярва в неговата сила, защото по усърдието и грижата за него „ще ни познаят людете някога“.

И да не забравяме, че каквото е днес училището, такова ще е и бъдещето ни! Това е нашата отговорност!

В ситуация на извънредно положение и строги мерки за изолация българската образователна система търси път до всяко дете, ученик, семейство. В името на нашите деца учителите неуморно творят и се трудят.

По инициатива на Министерство на образованието и науката и г-н Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, месец май 2020 година е посветен на инициативите, на талантите, на почит към патроните на училищата.

Синдикатът на българските учители подкрепя МОН по повод инициативата за честванията на дните на българската просвета и култура. В тази връзка СБУ открива рубрика във вестник „Учителско дело“ и на сайта на Синдиката – „Майски дни на посвещението, духовността и културата“, в която ще отразяват всички събития, подготвени от РУО и МОН в цялата страна, с които ще бъдат отбелязани паметните дати през месец май: 1 май, 6 май, 9 май, 11 май и 24 май.

Българските образователни институции и по време на пандемия остават верни на своето призвание да възпитават в ценности, родолюбие и духовност поколенията.

Всички ние имаме възможност да организираме инициативи, свързани с духовността, родолюбието, ценностите, науките и изкуствата. Събитията могат да се осъществяват и през дейностите по интереси.

Да организираме и облечем във форма и придадем ново измерение на предизвикателството „Онлайн отворени врати“. Да поканим бизнеса да се включи от дистанция. Нека бъдем иновативни и направим виртуален празник за 24 май. Да спортуваме, но безопасно. Да споделим празниците на буквите и радостта от грамотността на първокласниците с повече хора, но от екрана на компютъра, телефона или таблета. Да се порадваме на изпълненията на децата в детските градини, учениците в училищата и участниците в групите в ЦПЛР. Защо пък да не опитаме и да се сприятелим – училище с училище, детска градина с училище… Така празниците ще са по-големи, по-весели, по-различни.

Нека наситим този необикновен месец май с инициативи, за да повдигнем духа на повече хора, спазващи правилата на социалната изолация. Да влезем в дома на работещите „home office“, да подарим глътка младост и свежест на дядо и баба, леля и чичо, в България и зад граница. Нека песните, танците, стиховете, рисунките, фотографиите, презентациите полетят, защото сега светът няма граници, пък било и само виртуално!

Нека всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите, да продължат да засяват слова в браздите на времето. Нашето послание е: „Училището е дом на душата и той е винаги с теб – реално и виртуално!

С уважение,

Иванка Киркова

Началник на РУО – Пловдив

Източник: РУО – Пловдив